Το άπειρο πλήθος των εντόμων

Στη Γλώσσα, στη Γραμματολογία και στο Λαϊκό Πολιτισμό

16,00 12,80

978-960-426-796-5

16,00 12,80

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Τα έντομα, από τους αρχαιότερους οντογονικά οργανισμούς, έχουν στενά συνδεθεί με το ανθρώπινο είδος τόσο για καλό όσο και για κακό. Χωρίς τα έντομα που γονιμοποιούν τα  φυτά, δε θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η τροφή των ανθρώπων. Αντιθέτως, άλλα έντομα μεταδίδουν επιδημικά νοσήματα με τεράστιους αριθμούς θυμάτων.

Όμως εδώ, «Το άπειρο πλήθος των εντόμων» εξετάζεται από τη γλωσσική, τη γραμματολογική και τη λαογραφική πλευρά. Ο Όμηρος με πολλαπλές αναφορές του στα Έπη, ο Αίσωπος, οι Κλασικοί και κυρίως ο Αριστοφάνης, ο Θεόκριτος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί από διάφορες πλευρές με ποικιλία εντόμων. Το ίδιο και οι Βυζαντινοί, αλλά και οι σύγχρονοι συγγραφείς. Η γλώσσα μας έχει από τον κόσμο των εντόμων μεγάλο ονοματολογικό πλούτο, αλλά και πλήθος παράγωγων λέξεων και μεταφορικών χρήσεων. Μεγάλος πλούτος σχετικός με τα έντομα ανευρίσκεται επίσης σε νεοελληνικές παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, ξόρκια κ.λπ. Τελικά οι πολιτιστικές αναφορές στον κόσμο των εντόμων είναι εντυπωσιακά πολλές και ενδιαφέρουσες.
Τον πλούτο αυτόν εξετάζει, μέσ’ από την άφθονη και διαχρονική βιβλιογραφία, ο συγγραφέας με τη μακρά κι αναγνωρισμένη εμπειρία του στην επιστημονική και λογοτεχνική γραφή.

Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος γεννήθηκε το 1945 και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Εργάστηκε ως γιατρός επί 40 χρόνια, 34 από τα οποία στην Ογκολογία και τα 26 από αυτά ως Διευθυντής Παθολόγος-Ογκολόγος. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ (1977) και υφηγητής-άμισθος επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής (1989). Ασχολήθηκε με επιστημονικές εταιρείες και με τον ιατρικό Τύπο ως προσφορά συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Δημοσίευσε εργασίες και εξέδωσε βιβλία, ειδικότερα για την Ογκολογία. Ανέπτυξε παράλληλα πλούσια και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στους τομείς της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και στην πεζογραφία. Για το συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, με ειδική εκδήλωση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με βραβείο Α΄ Τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών, με Έπαινο «Μάρκου Αυγέρη» και με το Χρυσό Μετάλλιο «Γρηγ. Ξενόπουλος» από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Κορυφαία διάκριση ήταν η εκλογή του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών (2007). Έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Έρευνα», «Ομπρέλα», «Πνευματική Κύπρος» κ.ά., με τα «Ιστορικά» και τους «Πρωτοπόρους» της «Ελευθεροτυπίας», με την «Ιστορία Εικονογραφημένη» του «Παπύρου», με τα «Αχαϊκά», με το λαογραφικό περιοδικό «Χοροστάσι» κ.ά. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Το Παρόν», «Ριζοσπάστης». Έχει τιμηθεί με ειδικά αφιερώματα σ’ εφημερίδες και στα περιοδικά «Έρευνα», «Ομπρέλα», «Το Στίγμα», «Πνευματική Κύπρος» κ.ά.

Διαστάσεις 14 × 21 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Άλλοι συντελεστές

,

Θέμα

, , , ,

Μήνας έκδοσης

Νοέμβριος

Έτος Έκδοσης