Ο κοινωνικός και φιλοσοφικός ρόλος του Καραγκιόζη

Μελέτη

15,00 12,00

978-960-426-919-8

15,00 12,00

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Ποιος να ’ναι αυτός ο κακομούτσουνος και κακοδαίμονας, άσχημος και καμπούρης με τη μεγάλη μύτη, τα μεγάλα μαύρα μάτια, ορθάνοιχτα, αρπαχτικά, παμπόνηρα, ορμητικά και το ίδιο αμυνόμενα, με γαϊδουρινά χείλια έτοιμα για χωρατά, γέλιο και σαρκασμό; Ο άνθρωπος αυτός με τη χοντρή φωνή, γαϊδουρινή και αυτή και τα μπαλώματα στην πλάτη και τον πισινό του, που διακρίνονται σαν αστεροσκοπεία; Τα ξυπόλυτα πόδια του που μοιάζουν σαν μπρασκαφούτες και σαν φραγκοσυκιές; Κι όταν βλέπει το καταραμένο φίδι, φοβάται μην του δαγκώσει κανένα ποδάρι και πάθει δηλητηρίαση το φίδι. Τι αυτοσαρκασμός και τι αυτοκριτική!

Το ένα του χέρι μακρύ που φτάνει παντού να κλέβει, να καρπαζώνει, να εκφράζει αισιοδοξία, απογοήτευση, ειρωνεία, φόβο, τρόμο, ν’ αρπάζει τη βελόνα που του πετάει η βεζιροπούλα και που της ζήτησε να την καρφώσει σ’ ένα καρβέλι ψωμί για να μην τη χάσει.

Υπάρχει Έλληνας που να μην έχει ταυτίσει κάποιον άλλον ή να μην έχει ταυτιστεί ο ίδιος μαζί του, να μη διακρίνει τη φωνή του, να μη γνωρίζει τη μορφή του, να μην ξέρει το όνομά του;

Στη μελέτη «Ο κοινωνικός και φιλοσοφικός ρόλος του Καραγκιόζη», του διδάκτορος φιλοσοφίας, ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη, ποιητή και φυσικά καραγκιοζοπαίχτη, Χρήστου Α. Κυριαζή, μαθαίνουμε τα πάντα για τον Καραγκιόζη, το πνεύμα του οποίου ενέπνευσε τον ποιητή, το λογοτέχνη, το μουσικό, το θεατρικό συγγραφέα, το σκηνοθέτη, το γελοιογράφο, το ζωγράφο, τον Άνθρωπο.

Ο Χρήστος Α. Κυριαζής, διδάκτωρ φιλοσοφίας, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, ποιητής, καραγκιοζοπαίχτης, γεννήθηκε το 1937 στα Πετράλωνα Μαυρομματίου Ιθώμης Μεσσηνίας. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ecole des Βeaux Arts στο Παρίσι, Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII κι Αισθητική και Φιλοσοφία της Τέχνης στη Σορβόννη. Εργάστηκε ως καθηγητής στα ΚΑΤΕΕ και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα στην Ελλάδα και το Collège Hozaratora στη Γαλλία. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Γαλλικού Maison des Artistes.
Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2009 ιδρύθηκε προς τιμήν του Μουσείο στην Αρχαία Μεσσηνία.
Τα έργα του Ο Καραγκιόζης στην Εξουσία, Ο Καραγκιόζης Φιλόσοφος, Οδύσσεια κι άλλα έχουν παιχθεί στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Σουηδία). Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με θέμα τον Καραγκιόζη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1970 και μετά έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι.
Έφυγε από τη ζωή το 2022.

Βάρος 450 g
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Άλλοι συντελεστές

,

Θέμα

, ,

Μήνας έκδοσης

Σεπτέμβριος

Έτος Έκδοσης