Κράτος δικαίου – ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το «δίκαιο της ανάγκης»

Μελέτη

15,00 13,50

978-960-640-022-3

15,00 13,50

Προσθήκη στη wishlist Γίνεται προσθήκη Είναι στη wishlist
Κωδικός978-960-640-022-3 Κατηγορίες, Συγγραφέας:

Η υπέρβαση της «έννομης» τάξης των μνημονίων είναι πρωταρχικό χρέος για την Πολιτεία.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους δεν πρέπει να είναι υποταγμένα στις ελευθερίες της αγοράς και το δίκαιο του ανταγωνισμού, πολύ περισσότερο στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες βασίζονται στις δημοσιονομικές πολιτικές και σε κάποια οικονομική βοήθεια. Αντίθετα, τα κοινωνικά δικαιώματα να είναι πλήρως αναγνωρισμένα ως προϋποθέσεις αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

***

Ο συγγραφέας-μελετητής προσπαθεί να αναδείξει τη διαπάλη του δημοσίου με το ιδιωτικό συμφέρον καθώς και τη συμβολή των νομικών αγώνων –στο πεδίο της Δικαιοσύνης– όπου νόμοι, θεωρίες και εφαρμογές των κανόνων δικαίου κρίνονται υπό το φως των αρχών του Κράτους Δικαίου, ή κρίθηκαν στη σκιά του «δικαίου της ανάγκης».

Ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης γεννήθηκε το 1951 στην Αγία Άννα Βοιωτίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο δίκαιο εργασιακών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Nanterre Paris-X. Εξειδικεύτηκε στο εργατικό δίκαιο και στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Ολοκλήρωσε κύκλο σπουδών στην Ecole Pratique στη Γαλλία σχετικά με τη δημιουργία των κοινωνικών κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Εκλέχτηκε βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το Νοέμβριο του 1989 έως και τις εκλογές του 2004. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1996-2000). Το 2001 έγινε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 2003. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς στην Κεντρική Επιτροπή. Γραμματέας επί σειρά ετών της Επιτροπής Συνδικαλιστικού και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕ ΠΑΣΟΚ.  Πλούσια είναι η συγγραφική του δράση, από το 1974 έως σήμερα, με λογοτεχνικά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και με αρθρογραφία στον ημερήσιο Τύπο.
Το βιβλίο του «Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα [1967-1974]» σηματοδότησε τη ζωή του.

Βάρος 450 g
Διαστάσεις 14 × 20.5 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Άλλοι συντελεστές

Θέμα

, , , , ,

Μήνας έκδοσης

Φεβρουάριος

Έτος Έκδοσης