Επίκαιρα εσωτερικού και εξωτερικού

Αρθρογραφία

10,00 8,00

978‐960‐426‐718‐7

10,00 8,00

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Τα περισσότερα από τα τριάντα οκτώ κείμενα του γαλλόφωνου ποιητή και δοκιμιογράφου Δημήτρη Τ. Άναλι, που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Επίκαιρα εσωτερικού και εξωτερικού» (Αθήνα, εκδ. Ιωλκός, 2013), συντάχθηκαν κατευθείαν στα ελληνικά και δημοσιεύτηκαν ως επιφυλλίδες στον αθηναϊκό Τύπο τη διετία 2003‐2005.

Ακόμη κι αν ορισμένα από αυτά έχασαν τον επίκαιρο χαρακτήρα τους από την εποχή της πρώτης δημοσίευσής τους, ακόμη κι αν μερικά πρόλαβε, εν τω μεταξύ, το κύμα της διεθνούς Ιστορίας να τα ανατρέψει ή να τα διαψεύσει, στη συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένουν λίαν επίκαιρα ή αποβαίνουν προφητικά, ικανά να διαφωτίσουν με γνωστική επάρκεια και διορατική οξυδέρκεια τον έλληνα αναγνώστη για θεμελιώδη ζητήματα της πολιτικής, της θρησκείας και της κοινωνίας του εξωτερικού και εσωτερικού της χώρας, που δεν αφορούν μόνο στο τι έγινε αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι.

Το παρόν βιβλίο πραγματοποιεί, ένα χρόνο μετά, το τελευταίο συμβόλαιο έκδοσης που υπέγραψε ο Δημήτρης Τ. Άναλις πριν τον θάνατό του.

Ο Δημήτρης Τ. Άναλις (1938-2012) [λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Τσακανίκα Άναλι] υπήρξε γαλλόφωνος συγγραφέας, γνωστός από το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του, ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής και σε προβλήματα των μειονοτήτων των Βαλκανίων. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λωζάνη και τη Γενεύη. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο περιοδικό Nouvelles Litteraires. Υπήρξε συνεργάτης της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικός σύμβουλος για ζητήματα Δυτικής Ευρώπης. Έδωσε, επίσης, σεμινάρια και διαλέξεις στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Δημοσίευσε περισσότερα από διακόσια άρθρα και μελέτες, καθώς και έξι βιβλία για τα θέματα αυτά. Υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων κι επίτιμο μέλος της ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων. Δημοσίευσε περισσότερα από τριάντα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμιογραφίας και ένα θεατρικό έργο, ενώ μετέφρασε έργα της γαλλικής γραμματείας στην ελληνική (Μπονφουά, Γκρακ, Άδωνι) και αντιστρόφως (την Αποκάλυψη του Ιωάννη και όλες τις τραγωδίες του Αισχύλου).

Βάρος 160 g
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Άλλοι συντελεστές

Θέμα

, , ,

Μήνας έκδοσης

Μάρτιος

Έτος Έκδοσης