Η πατρίδα μου Λάμψακος

Μνήμες που δεν χάνονται

ΧΩΡΙΣ000010

Η αξία των βιβλίων, που κυκλοφόρησαν και όλων εκείνων που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον και που θ' αναφέρονται στις αξέχαστες πατρίδες και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, είναι πολύ μεγάλη και εθνικά ανεκτίμητη.

Με το βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας διαφυλάττει ζωντανή τη μνήμη για μια περίοδο που έζησε το Έθνος στο σύνολό του και που σφράγισε τη μοίρα του ως σήμερα, χωρίς να ξέρουμε ως πότε.

–από τον πρόλογο του βιβλίου–

Ο Σαράντης Γ. Σαράντης γεννήθηκε στη Λάμψακο της Μικράς Ασίας. Με τη μεγάλη καταστροφή του 1922 η οικογένειά του ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς. Ύστερα από πολλές περιπέτειες εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη.

Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός. Υπηρέτησε ως προϊστάμενος στα γραφεία Νομομηχανικών της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πειραιώς και Νήσων. Ασχολήθηκε με το Πενταετές Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Χώρας (1960-1964) στον τομέα των Οδικών Συγκοινωνιών και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων για τη συμβολή του.

Το 1981 κυκλοφόρησε τη μελέτη «Η διάβαση της Κακιάς Σκάλας». Το βιβλίο του «Η πατρίδα μου Λάμψακος» είναι καρπός αναμνήσεων και εμπειριών από τη μεγάλη εθνική τραγωδία του 1922.