Ο πόλεμος του Ιβάν

Η πορεία του Κόκκινου Στρατού 1939-1945

30,00 24,00

978-960-426-436-0

30,00 24,00

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Πολεμώντας στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ο Κόκκινος Στρατός υφίστατο τις μεγαλύτερες σε απόλυτους αριθμούς και σε αναλογία απώλειες, συγκριτικά με τις απώλειες οποιουδήποτε άλλου στρατού κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κι όμως, έχοντας ουσιαστικά διαλυθεί και κατορθώνοντας να ξανασυσταθεί με τη θυσία εκατομμυρίων ζωών, πέτυχε να «καταπιεί» τη Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο και να την υποχρεώσει να δώσει την τελική απελπισμένη μάχη της μες στην ίδια τη «Φωλιά του Φασιστικού Κτήνους» (σύμφωνα με τη σταλινική ορολογία), στην Καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η Κάθριν Μεριντέιλ με τον Πόλεμο του Ιβάν καλύπτει και αναλύει τα όσα βίωσε ο μέσος Σοβιετικός στρατιώτης (ο απλός Ιβάν) σε όλη την περίοδο που αναστάτωσε τόσες πολλές ανθρώπινες τύχες, από το Ρωσο-φινλανδικό χειμερινό πόλεμο του 1939-40 μέχρι και την αποστράτευση μετά τις επιχειρήσεις στη Μαντζουρία εναντίον της Ιαπωνίας. Η εξιστόρηση της μας προσφέρει την παρακολούθηση της ροής του πολέμου μέσα από τις φορτωμένες μνήμες και μαρτυρίες των βετεράνων, που επιβίωσαν από τα σφαγεία των μαχών. Επίσης, φανερώνει με πλήθος στοιχεία το πώς αντιμετωπίστηκαν μεταπολεμικά χιλιάδες μαχητές που πολέμησαν και υπέφεραν Για τη Μητέρα Πατρίδα και Για το Στάλιν.

Αυτή η μεγαλοπρεπής και απλά γραμμένη ιστορία είναι το απαιτούμενο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να κατανοήσει το τι πραγματικά συνέβη κατά το Σοβιετο-γερμανικό πόλεμο 1941 -1945. Η ελληνική έκδοση είναι εμπλουτισμένη με χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό, γενικό ευρετήριο και ευρετήριο στρατιωτικών μονάδων.

Η Βρετανίδα συγγραφέας Κάθριν Μεριντέιλ (Catherine Merridale) είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Κολέγιο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Έχει ειδικευτεί και ασχοληθεί ιδιαιτέρως διεξοδικά με το Ανατολικό Μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1945). Είναι βαθιά γνώστρια της μελέτης των σοβιετικών (σήμερα ρωσικών) αρχείων. Το βιβλίο της «Ο πόλεμος του Ιβάν» απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.