Fiasco

Ο αμερικανικός πόλεμος στο Ιράκ

30,00 27,00

ISBN: 978-960-426-456-8

30,00 27,00

Προσθήκη στη wishlist Γίνεται προσθήκη Είναι στη wishlist
Κωδικός978-960-426-456-8 Κατηγορίες, Συγγραφέας:

Πρόκειται για τη διεξοδική έρευνα-μελέτη του Αμερικανού πολεμικού ανταποκριτή και στρατιωτικού αναλυτή Thomas E. Ricks (Τόμας Ε. Ρικς), συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post. Το έργο εξαιρετικά πλούσιο σε στοιχεία, πληροφορίες και γεγονότα –από εντελώς άγνωστα έως ελάχιστα γνωστά στο ελληνικό κοινό–, μας βοηθά καίρια να κατανοήσου-με τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις της αμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, σε ανώτατο επίπεδο, τα οποία προκάλεσαν τη συνεχιζόμενη ακατάπαυστα αιματοχυσία στο ερειπωμένο Ιράκ.

Το βιβλίο αποκαλύπτει ξεκάθαρα το ρόλο που διαδραματίζουν οι στρατιωτικοί στις σύγχρονες ΗΠΑ του δεύτερου Τζορτζ Μπους. Οι σελίδες του για τη γέννηση του ιρακινού αντάρτικου κινήματος το Καλοκαίρι του 2003, τη μεγάλη σιιτική εξέγερση του Απριλίου 2004, τις δύο μάχες της Φαλούτζα, την απάνθρωπη συμπεριφορά των Αμερικανών στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, καθηλώνουν τον αναγνώστη. Για μια χώρα που έχει βυθιστεί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας, ο Thomas E. Ricks αναγνωρίζει πως ακόμη και τα εφιαλτικότερα σενάρια μιας γενίκευσης της κρίσης, με κορυφή τον πετρελαϊκό παράγοντα, μπορεί να βρίσκονται «προ των πυλών». Άλλωστε και η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου έχει ανέλθει στις μέρες μας σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά και ο περιφερειακός ρόλος του σιιτικού Ιράν έχει ενισχυθεί χάρη στην αβελτηρία του Αμερικανού προέδρου.

Ένα ιδιαίτερα προσεγμένο έργο που αποδεικνύει επίσης ότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ πραγματικά δε θα μπορούσαν να τα είχαν καταφέρει χειρότερα έστω κι αν είχαν προσπαθήσει κάτι τέτοιο.

Αποσπάσματα:
Όλο το ευρετήριο του βιβλίου (pdf)
Δείτε τους χάρτες, τα περιεχόμενα του βιβλίου, τον κατάλογο των φωτογραφιών - χαρτών και το παράθεμα με τους χαρακτήρες στο θέατρο των επιχειρήσεων στο Ιράκ (pdf)

Links:
Βιβλιοκριτική των New York Times

Ο Τόμας Ε. Ρικς (Thomas E. Ricks) είναι βασικός ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Πεντά-γωνο, όπου από το έτος 2000 καλύπτει θέματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια θέση κατείχε μέχρι τα τέλη του 1999 στη Wall Street Journal, όπου εργάστηκε επί 17 χρόνια. Δύο φορές τιμημένος με το Βρα-βείο Πούλιτζερ για συμμετοχή του σε ρεπορτάζ διεθνούς ενδιαφέροντος, έχει μέχρι στιγμής καλύψει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σομαλία, την Αϊτή, την Κορέα, τη Βοσνία, το Κόσοβο, το Κουβέιτ, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Making the Corps» και «A Soldier’s Duty». Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Fiasco» αποσπώντας υμνητικές διεθνείς κριτικές και σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Βάρος 1260 g
Διαστάσεις 15 × 23 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Αρ.Βιβλίου στη σειρά

Μεταφραστής

Σειρά

Θέμα

, , , , ,

Είδος

Μήνας έκδοσης

Οκτώβριος

Έτος Έκδοσης