Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι

Σκοποί, κανόνες, μέσα, εγκλήματα και θεωρία πολέμου – 428 π.Χ. – 2003 μ.Χ.

25,00 20,00

978-960-426-457-5

25,00 20,00

Εξαντλημένο

Η γόνιμη σκέψη του διακεκριμένου καθηγητή Michael Walzer εκδηλώνεται με τον πλέον δημιουργικό τρόπο στο διάσημο έργο του «Δίκαιοι και άδικοι Πόλεμοι», ένα πελώριο συνθετικό επίτευγμα που επιβεβαιώνει απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος για τον πόλεμο. Ένα έργο που αναδεικνύει τον προβληματισμό και την ηθική ενός γνήσιου Ανθρωπιστή. Ένα πανόραμα που εξετάζει την έννοια και τα είδη του Πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία.

Από τις επιθέσεις των αρχαίων Αθηναίων στη Μυτιλήνη και τη Μήλο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου έως τις δολοφονίες αμάχων από τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Μι Λάι του Βιετνάμ και τις δύο αμερικανικές εισβολές στο Ιράκ (1991 και 2003), ο συγγραφέας εξετάζει τα πολιτικοστρατιωτικά και ηθικά ζητήματα που περιβάλλουν την πολεμική θεωρία, τα εγκλήματα πολέμου και τις καταστροφές.

Μελετά πολλών ειδών διαμάχες που ξέσπασαν στο διάβα της Ιστορίας, καθώς και τις μαρτυρίες των άμεσα εμπλεκομένων-συμμετεχόντων, ιθυνόντων θυτών και απλών θυμάτων.

Ο συγγραφέας αναλύοντας ακόμη και τα θέματα της μη χρήσης βίας εναντίον ενός επιτιθέμενου, μας επισημαίνει με το κείμενό του πως η συζήτηση περί πολέμου και δικαιοσύνης, εξακολουθεί ν’ αποτελεί μια πολιτική και ηθική αναγκαιότητα. Μια αναγκαιότητα που θα συνοδεύει το ανθρώπινο είδος και στον 21ο αιώνα.

Η παρούσα εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό ελληνική έκδοση στηρίζεται στην τέταρτη του πρωτότυπου αγγλόγλωσσου κειμένου, με νέο πρόλογο του συγγραφέα για την αποτελεσματικότητα του συστήματος αυστηρού περιορισμού των αυταρχικών καθεστώτων, της «προληπτικής βίας» εναντίον τους και της εξεύρεσης μεθόδων για τη λεγόμενη συλλογική ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.

Links:
Συνέντευξη του Michael Walzer στην εφημ. «Ελευθεροτυπία»

Ο Μάικλ Γουόλτσερ (Michael Walzer) είναι καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Ασχολείται επίσης με τη δημοσιογραφία και την πολιτική δράση. Πήρε ενεργό μέρος στο κίνημα για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των Μαύρων και στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, και μέχρι σήμερα παρεμβαίνει σε όλα τα μείζονα πολιτικά γεγονότα του καιρού μας. Θεωρείται από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα «Περί ανεκτικότητας» (Καστανιώτης, 1998) και «Η ηθική εντός και εκτός των συνόρων» (Πόλις, 2003). Το έργο του «Δίκαιοι και Άδικοι Πόλεμοι» (Ιωλκός, 2008) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Βάρος 970 g
Διαστάσεις 15 × 23 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Μεταφραστής

Αρ.Βιβλίου στη σειρά

Σειρά

Άλλοι συντελεστές

Μήνας έκδοσης

Απρίλιος

Έτος Έκδοσης