Στη Σμύρνη γεννήθηκα…

Μικρασιατική Καταστροφή – Μεσοπόλεμος – Μεταπολεμική Ελλάδα

12,00 9,60

978-960-426-490-2

12,00 9,60

Εξαντλημένο

Οι αναμνήσεις από τη Σμύρνη, την πόλη όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, μέχρι το τέλος της παιδικής της ηλικίας, συνεπαίρνουν την Αφροδίτη, την πρωταγωνίστρια του έργου «Στη Σμύρνη γεννήθηκα...», της Μαρίας Ταστσόγλου-Κοκκίνου. Και μαζί της συνεπαίρνουν και μας. Η Αφροδίτη, κάνοντας το σιδηροδρομικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Αθήνα, κατακλύζεται από θύμησες και παίζοντας με το φθοροποιό Χρόνο, διασκεδάζει, γελά, κλαίει και μας γεμίζει συγκινήσεις.

Αυτό το ολοζώντανο ταξίδι της μνήμης από τα παράλια της Ιωνίας στις συνοικίες των προσφύγων στην Ελλάδα είναι γεμάτο από ιστορίες χαρούμενες, ντέρτια, καημούς, δυσκολίες. Και στέλνει παντού ένα μήνυμα αισιοδοξίας, όπως ακριβώς έκανε η όμορφη και δυνατή μικρασιατική ράτσα, που όπου πατούσε, άνθιζε και κάρπιζε η γη.

Στο ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ταστσόγλου-Κοκκίνου, παρακολουθούμε το πλαίσιο ζωής μιας αρκετά προοδευτικής, για την εποχή της, Ελληνίδας, που βίωσε την περιπέτεια, αλλά και γνώρισε έντονα την υπέροχη αγάπη που τα πάντα κατανοεί. Ζούμε κι εμείς μια πορεία στην Ελλάδα της εποχής του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.

Η Μαρία Ταστσόγλου-Κοκκίνου γεννήθηκε από γονείς Μικρασιάτες, το Βασίλειο Ταστσόγλου και την Αγλαΐα Καρτζόγλου, τον Απρίλιο του 1937, στην προσφυγοσυνοικία της Νίκαιας. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να είναι μόνιμα εγκατεστημένη στη Νίκαια.