Ο ξεχασμένος στρατιώτης

Αναμνήσεις από τον πόλεμο στο Ανατολικό Μέτωπο 1942-1945

32,00 25,60

960-426-413-3

32,00 25,60

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Το βιβλίο αποτελεί την εξαιρετική μαρτυρία του Guy Sajer για τις πολεμικές εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν είχε κλείσει καλά καλά τα δεκαεπτά, όταν τον Ιούλιο του 1942 φόρεσε τη στολή της Βέρμαχτ. Λόγω της νεαρής ηλικίας του στρατολογείται στα αποσπάσματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Το Νοέμβρη του ίδιου έτους, θα γνωρίσει τον αδυσώπητο χειμώνα στις ρωσικές στέπες. Ο Sajer αντιλαμβάνεται νωρίς πως ο πόλεμος δεν είναι προσωπική υπόθεση και πως η επιβίωση μες στο ρωσικό χειμώνα είναι από μόνη της μάχη. Τον αληθινό πόλεμο, αυτόν του μαχητή της πρώτης γραμμής του μετώπου, θα τον ανακαλύψει στην επίλεκτη μεραρχία Gross-Deutschland, με τις δυνάμεις της οποίας, απ' το καλοκαίρι του 1943, θα λάβει μέρος στις πιο συγκλονιστικές μάχες του Ανατολικού Μετώπου, την περίοδο που ο Γερμανικός Στρατός αρχίζει να υποχωρεί υπό την πίεση των Σοβιετικών.

Απ' το Κουρσκ έως το Χάρκοβο, περνώντας ατέλειωτα μερόνυχτα μες στη λάσπη και το χιόνι, κάτω απ' το εφιαλτικό σφυροκόπημα του ρωσικού Πυροβολικού, αντιμέτωπος με τα κύματα εφόδου ενός εχθρού που διαθέτει ισχυρότερο εξοπλισμό και δεν ανησυχεί για τις απώλειες, ο Sajer θα ζήσει την κόλαση. Η μάχη του Μπιέλγκοροντ και το πέρασμα του ποταμού Δνείπερου αποτελούν δυο απ' τα συγκλονιστικότερα σημεία της αφήγησης του συγγραφέα. Ακολουθεί η υποχώρηση της επίλεκτης μεραρχίας, η οποία θα δράσει απ' τη Ρουμανία και τα Καρπάθια μέχρι την Πολωνία σε μια σειρά από απελπισμένες μάχες οπισθοφυλακής.

Στη διάρκεια του χειμώνα 1944-45, ο Sajer και οι συμπολεμιστές του παίρνουν μέρος στον απεγνωσμένο αγώνα που δίνουν οι Γερμανοί στην Ανατολική Πρωσία. Θα δράσουν στο Μέμελ, όπου η φρίκη αγγίζει τον παροξυσμό και στο Ντάνστιχ, με τη μαζική έξοδο του γερμανικού άμαχου πληθυσμού των ανατολικών περιοχών.

Δεν υπάρχει αντίστοιχη περιγραφή του τραγικού πολέμου στη Ρωσία μ' αυτήν του Ξεχασμένου στρατιώτη. Αυτό που την κάνει να ξεπερνά σε φρίκη και σε μεγαλείο ό,τι άλλο γράφηκε, δε βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι ο συγγραφέας έζησε πραγματικά τα όσα μάς μεταφέρει ή ότι κάτω απ' την πένα του οι λέξεις ψύχος, πείνα, πυρετός, αίμα ή τρόμος αποκτούν τη χροιά και τη φοβερή δύναμη της πραγματικότητας. Κυρίως οφείλεται στην ικανότητα του Sajer να διεισδύει και να καθιστά ορατά με κάθε λεπτομέρεια τα πράγματα, που ξέρει να περιγράφει μ' έναν τρόπο που καθηλώνει.

***

Trailer του βιβλίου:

 

Ο Γκυ Σαζέρ (Guy Sajer) γεννήθηκε στη Γαλλία, από πατέρα Γάλλο κι από μητέρα Γερμανίδα. Τον Ιούλιο του 1942 -σε ηλικία μόλις 17 ετών- στρατολογείται στις τάξεις της Βέρμαχτ, στ’ αποσπάσματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Το καλοκαίρι του 1943 μετατίθεται εθελοντικά στην επίλεκτη μηχανοκίνητη μεραρχία Gross-Deutschland και λαμβάνει μέρος στις πιο συγκλονιστικές μάχες του Ανατολικού Μετώπου.

Στη διάρκεια του χειμώνα 1944-45, παίρνει μέρος στον απεγνωσμένο αγώνα που δίνουν οι Γερμανοί στην Ανατολική Πρωσία, για ν’ αποτρέψουν την είσοδο των Ρώσων στα γερμανικά εδάφη. Αιχμαλωτίζεται το 1945 από τους Άγγλους στο Ανόβερο. Μετά το τέλος του πολέμου στρατεύεται υποχρεωτικά στις τάξεις του Γαλλικού Στρατού.

Το 1967 εκδίδεται για πρώτη φορά στη Γαλλία το βιβλίο του «Ο ξεχασμένος στρατιώτης» που βασίζεται στις πολεμικές εμπειρίες του κι αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Κατόπιν θα μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσει σε πολλές γλώσσες σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.