Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου | Σπυρόπουλος Κώστας

Η κινηματογραφική ταινία Αρκαδία 1900, Καμπανία της Ανατολής (Arcadia 1900, Champagne D’ Orient), προβάλλεται και θα παραμείνει στις αίθουσες έως τις 14 Νοεμβρίου. Από τις εκδόσεις Ιωλκός προτείνεται και κυκλοφορεί το βιβλίο του Κώστα Σπυρόπουλου, «Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου» (εκδόσεις Ιωλκός, 2022).

 

 

Επίσημη αθηναϊκή «πρώτη» σήμερα για το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία 1900. Καμπανία της Ανατολής» (παραγωγής ΕΡΤ και Κέντρου Κινηματογράφου)

 

Η ταινία, που θα παραμείνει στις αίθουσες έως τις 14 Νοεμβρίου, έχει βραβευθεί στα Φεστιβάλ Χαλκίδας, ΑΕΙ Κύπρου, DUBAI FF, LGFF-ΛΟΝΔΙΝΟ, Tiburon California Tiff, Κάννες και σε άλλα 23 Φεστιβάλ σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Οδυσσέας Σταμούλης και Σοφία Σεϊρλή. Η μουσική είναι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ενώ τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Η ταινία αφορά στην ιστορία μιας οικογένειας παραγωγών σαμπάνιας από την Τεγέα με διεθνή αναγνώριση και βραβεία στις παγκόσμιες εκθέσεις της εποχής 1885-1935. Τον πατέρα-αφέντη της οικογένειας ενσαρκώνει με μία εκπληκτική ερμηνεία ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και τους γιους του υποδύονται ο Οδυσσέας και ο Ισίδωρος Σταμούλης. Μέσα από την μικρο-ιστορία αυτής της οικογένειας η ταινία αφηγείται όψεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα

Στην ταινία προβάλλονται για πρώτη φορά κινηματογραφημένα στιγμιότυπα (1914 – 1920) από την Αθήνα: Πλατείες Συντάγματος και Ομόνοιας, οι οδοί Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Αθηνάς, Καπνικαρέα, Πλάκα, την Ακρόπολη υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της ΑΝΤΑΝΤ, αλλά και τον Πειραιά, καθώς επίσης σκηνές καθημερινής ζωής από Τρίπολη, Στεμνίτσα, Λεβίδι, Βυτίνα, Μονή Προδρόμου, Κόρινθο (Ισθμό-διώρυγα), Ναύπλιο, Κόρινθο (μετά τον σεισμό του 1928). Προβάλλονται, επίσης, ανέκδοτα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τις εκθέσεις στο Παρίσι 1900, Σικάγο 1893, Λιέγη 1905 και Σαν Φρανσίσκο 1915.

Σύνοψη της ιστορίας

Από το 1859 έως το 1930 οινοποιοί από την Αρκαδία σπουδάζουν χημεία και Γεωπονία στη Γαλλία και μεταφέρουν επιτυχώς στην περιοχή τη γαλλική τεχνογνωσία παραγωγής Σαμπάνιας. Ξεχωριστή φυσιογνωμία ο Βασίλειος Παπανικολάου. Στην έρευνα για την ταινία, που αποτυπώθηκε στο βιβλίο “Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου” (Εκδόσεις Ιωλκός) εντοπίστηκαν στην Τρίπολη 13 οικογενειακές επιχειρήσεις με διεθνή βραβεία και εξαγωγές και οι Οινοποιίες Καμπά και Ησαΐα (δυνατά ονόματα τότε, που επεκτάθηκαν στην Τρίπολη). Όλοι τους ενστερνίζονται το όραμα να γίνει η Αρκαδία η Καμπανία της Ανατολής σε αναλογία με τη γαλλική περιοχή Champagne. Στο κεφάλαιο “μεταφορά τεχνογνωσίας” εντάσσεται και η αξιοποίηση α λα γαλλικά του πλεονάσματος της σταφίδας. Οι Γάλλοι εισήγαγαν ελληνική σταφίδα στα χρόνια της φυλλοξήρας στον Γαλλικό αμπελώνα. Με την σταφίδα και γλεύκο από την Ελλάδα και την Ιταλία οι Γάλλοι οινολόγοι συνέχιζαν την παραγωγή των οίνων εκλεκτής ποιότητας χωρίς η διεθνής αγορά να καταλάβει τη διαφορά.

Ο Βασίλειος Παπανικολάου, μυήθηκε και σε αυτού του είδους την επιδεξιότητα των Γάλλων. Με υπόμνημά του στη Βουλή προτείνει στην κυβέρνηση να προσφέρει το πλεόνασμα της σταφίδας στην οινοπαραγωγή ώστε να αυξηθεί ο όγκος της ελληνικής παραγωγής. Στη μεταφορά τεχνογνωσίας προστέθηκε και η καινοτομία: Ο Β. Παπανικολάου παρουσίασε το 1905 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οινοποιών στη Λιέγη «το ίδιον σύστημα επεξεργασίας των οίνων άνευ προσθήκης θείου εις οιανδήποτε αυτού μορφή». Αυτήν την καινοτομία η Παγκόσμια οινοποιία επιχειρεί να την επιτύχει βγάζοντας το la creme de la creme premium προϊόν το vin naturelle, αλλά ακόμα τα προϊόντα αυτά “ζουν” 12 έως 18 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ του Παπανικολάου “ζούσαν” τουλάχιστον 10 χρόνια. Να σημειωθεί ότι από το 1859 έως το 1934 καλλιεργούνταν στην Μαντινεία (το οροπέδιο Τρίπολης) 60.000 στρέμματα φιλέρι (το σύγχρονο μοσχοφίλερο).

 

Πηγή: ThessPress (27.10.2023)

Κλείσιμο
Κλείσιμο
Καλάθι (0)

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας. Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.