14/5/1940: Η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει το Ρότερνταμ… Οι νεκροί υπολογίζονται σε 1.000 και οι άστεγοι σε 80.000… Η φρίκη του ναζισμού καταβροχθίζει τα πάντα…
***
Βομβαρδισμός του Ρότερνταμ
Πρόβλημα δεν υπήρξε. Η επιχείρηση «Sichelschnitt» λειτούργησε τέλεια. Η Ομάδα Στρατιών «Β» εισέβαλε στην Ολλανδία στις 10 Μαΐου. Το Ρότερνταμ βομβαρδίστηκε (και η κλίμακα του βομβαρδισμού υπερτονίστηκε χονδροειδώς). Η ολλανδική αντίσταση κάμφθηκε την πέμπτη μέρα, οπότε 35 συμμαχικές μεραρχίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν οι γαλλικές κινητές εφεδρείες και η μικροσκοπική Βρετανική Εκστρατευτική Δύναμη, ανέβηκαν στο Βέλγιο, περιμένοντας να δεχτούν το βάρος της κύριας γερμανικής ώθησης. Αντί γι’ αυτό, η Ομάδα Στρατιών «Α» κινήθηκε μυστικά μέσα στο γεμάτο λόφους και υποτιθέμενα αδιαπέραστο έδαφος που χωρίζει το βελγικό οχυρό του Ναμίρ από το δυτικό άκρο της «Γραμμής Μαζινό».
Επί τρεις ή τέσσερις ημέρες, «η μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση της Ιστορίας» πέρασε απαρατήρητη από τις μονάδες αναγνώρισης των Συμμάχων, μέχρι που τα πάντσερ του Γκουντέριαν κατέβηκαν τους λόφους, διέσχισαν το Μεύση, κατέλαβαν το Σεντάν και ανέπτυξαν ταχύτητα στην ανοιχτή ύπαιθρο. Όπως έγραψε κι ο A. Τζ. Π. Τέιλορ, «όταν τους τελείωναν τα καύσιμα, γέμισαν τα ρεζερβουάρ τους από τα ντόπια πρατήρια, χωρίς να πληρώσουν. Πότε-πότε σταματούσαν για να αρμέξουν κάποια γαλλική αγελάδα». Στις 16 Μαΐου, κάλυψαν 95 χλμ. κι έφτασαν στην ακτή της Μάγχης, κοντά στην Αμπεβίλ. Οι γραμμές συγκοινωνιών μεταξύ της συμμαχικής πρώτης γραμμής στο Βέλγιο και των περιοχών των μετόπισθεν είχαν εντελώς αποκοπεί.
Η τελική φάση της εκστρατείας δεν κράτησε ούτε ένα μήνα. Στο βορρά, οι συμμαχικές στρατιές κλείστηκαν σ’ ένα μεγάλο θύλακα, στην ενδοχώρα του Καλαί και της Δουνκέρκης. Η μοίρα τους φάνηκε ότι είχε προδιαγραφεί μέχρι που, προς μεγάλη κατάπληξη των στρατηγών του, ο Χίτλερ διέταξε τα πάντσερ να σταματήσουν. Ήταν μια εν πολλοίς πολιτική απόφαση, εμπνευσμένη προφανώς από την εσφαλμένη πεποίθηση ότι η Βρετανία μπορεί να επιθυμούσε να ζητήσει ειρήνη. Έδωσε στους επιζώντες της Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης τη δυνατότητα να διαφύγουν, χωρίς τον εξοπλισμό τους, από τις παραλίες της Δουνκέρκης. Παρά το μεταγενέστερο μύθο, δεν επρόκειτο για μια βρετανική νίκη.