Waffen SS και επιχείρηση «Nordwind» (ψηφιακή ανάγνωση)

Μνήμες από τη γερμανική αντεπίθεση στο Δυτικό Μέτωπο – 1945

3,00

978-960-426-480-3-DV

3,00

Ψηφιακή ανάγνωση - Διάρκεια: 90 ημέρες

Το έργο «Waffen SS και επιχείρηση “Nordwind”», του Βολφ Τσεπφ είναι μια πλούσια προσωπική μαρτυρία και συνάμα τεκμηριωμένη μελέτη, γεμάτη από τις εντάσεις των πολεμικών στιγμών και την αγωνία της επιβίωσης ενός εξαιρετικά σκληροτράχηλου μαχητή των Waffen SS. Ενός μαχητή, όμως, που ακόμη και οι βετεράνοι αντίπαλοί του τού αναγνώρισαν μεταπολεμικά την εντιμότητα και την προσήλωση αυστηρά μόνο στις πολεμικές επιχειρήσεις, χωρίς την εμπλοκή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιθανόν ως εγκληματική. Το βιβλίο παρουσιάζει ολοζώντανα τις απόψεις και την οπτική ενός ανθρώπου που νιώθει τη βαθύτερη ανάγκη να εκθέσει με ειλικρίνεια τα γεγονότα, που για άλλους λόγους (οι οποίοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνάμεις του ίδιου του συγγραφέα), σημάδεψαν ανεξίτηλα τη νεότητά του. 

Πολεμώντας για τρία χρόνια και τρεις μήνες στο Αρκτικό Μέτωπο της Καρελίας εναντίον των Σοβιετικών, στα δυτικά δηλαδή της ζωτικότατης σιδηροδρομικής αρτηρίας που συνέδεε το λιμάνι του Μουρμάνσκ, το «παράθυρο» επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τής σκληρά δοκιμαζόμενης Σοβιετικής Ένωσης, με το εσωτερικό των ρωσικών εδαφών, ο συγγραφέας ακολουθώντας έπειτα την πορεία τής μεραρχίας του (της 6ης Ορεινής Μεραρχίας SS «Nord»), μεταφέρθηκε στο Δυτικό Μέτωπο, μέσω Νορβηγίας, Δανίας και της αδιάκοπα βομβαρδιζόμενης Γερμανίας. Συνελήφθη αιχμάλωτος, τραυματισμένος, έπειτα από μια εβδομάδα μόνο μαχών εναντίον των Αμερικανών (7 Ιανουαρίου 1945).

Με ρεαλισμό και σχεδόν θρησκευτική προσήλωση στην πιστή αναπαράσταση των γεγονότων, αλλά και με ατμοσφαιρική υποβλητικότητα, ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει την άγρια πραγματικότητα του αγώνα του πεζικού πρώτης γραμμής σε επίπεδο τάγματος και λόχου, για Γερμανούς, Αμερικανούς, Σοβιετικούς και Φινλανδούς.

Το έργο «Waffen SS και επιχείρηση “Nordwind”» ανατρέπει τη λαϊκή αντίληψη ότι η τελευταία γερμανική επιθετική επιχείρηση στη Δύση ήταν η αντεπίθεση των Αρδενών. Η επιχείρηση «Nordwind», τον Ιανουάριο του 1945, με τρία γερμανικά Σώματα Στρατού αρχικά και αργότερα με πέντε, ήταν ο τελευταίος βρυχηθμός της γερμανικής πολεμικής μηχανής στο Δυτικό Μέτωπο. Ήταν μια απεγνωσμένη απόπειρα, με μια σειρά απώτερων στρατηγικών-πολιτικών στόχων, όπως η εκμηδένιση των αμερικανικών δυνάμεων στα Κάτω Βόσγια και την Πεδιάδα της Αλσατίας, ο εξαναγκασμός τους σε εκκένωση του Στρασβούργου και το σπάσιμο της αμερικανο-γαλλικής συμμαχίας από τον πληγωμένο Ντε Γκωλ.

Ο Wolf T. Zoepf (Βολφ Τ. Τσεπφ) ήταν εκπατρισμένος Λετονός υπήκοος γερμανικής εθνικότητας, που η οικογένειά του εγκατέλειψε το πατρικό της στη Ρίγα το 1939, μόλις λίγους μήνες πριν από τη σοβιετική κατοχή. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου πολέμησε εναντίον των Σοβιετικών στη βόρεια Καρελία με την 6η Ορεινή Μεραρχία SS «Nord» (12ο Σύνταγμα «Μichael Gaissmair») και εναντίον των Αμερικανών στην Αλσατία, το 1945. Απελευθερώθηκε από την αμερικανική αιχμαλωσία τον Ιανουάριο του 1946 και είχε μια επιτυχημένη μεταπολεμική σταδιοδρομία πολιτικού μηχανικού. Απεβίωσε στις 8 Ιανουαρίου 1999, μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου του «Waffen SS και επιχείρηση “Nord­wind”», που βασίζεται στις εμπειρίες του κατά τον αιματηρό Β΄ Π.Π. και εκδόθηκε το 2001 στις ΗΠΑ γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Πώς θα διαβάσετε online το βιβλίο

Η ψηφιακή ανάγνωση είναι διαθέσιμη μόνο σε χρήστες που έχουν κάνει login στο λογαριασμό τους κι έχουν αγοράσει το δικαίωμα ψηφιακής ανάγνωσης.

  1. Δημιουργήστε ή συνδεθείτε στο λογαριασμό σας  κάνοντας click για εγγραφή ή σύνδεση εδώ.
  2. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας κι αγοράστε το βιβλίο επιλέγοντας «Ψηφιακή ανάγνωση» (όταν το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη μορφή).
  3. Μετά την αγορά σας επισκεφθείτε ξανά αυτήν τη σελίδα και κάντε click στο αντίστοιχο κουμπί για να διαβάσετε online το βιβλίο.
  4. Μπορείτε επίσης να πλοηγηθείτε στην ενότητα «Ψηφιακές αναγνώσεις» του λογαριασμού σας και να δείτε όλα τα βιβλία που έχετε αγοράσει για ψηφιακή ανάγνωση.

Η σύνδεση στο λογαριασμό σας είναι υποχρεωτική για να μπορέσετε να αγοράσετε δικαιώματα για ψηφιακή ανάγνωση βιβλίων.