Βαλκάνια 1945-1960

Η κατάληψη της εξουσίας

22,00 17,60

960-426-360-9

22,00 17,60

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Οι λαοί των Βαλκανίων, Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην πλειονότητά τους, έμειναν πέντε αιώνες κάτω απ’ τον τουρκικό ζυγό. Τον 19ο αιώνα, ύστερα από αιματηρούς αγώνες, που εξαφάνισαν σχεδόν το μισό τους πληθυσμό, οργανώθηκαν σε εθνικά κράτη. Το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα απελευθέρωσαν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα εδάφη τους, και τα κράτη αυτά απέκτησαν μια μορφή που φαινόταν οριστική. Η πολυδιάστατη πραγματικότητά τους και οι αντιφάσεις των ευρωπαϊκών συμφερόντων ονομάστηκαν «Βαλκανιοποίηση». Από τότε ο όρος αυτός έγινε συνώνυμος της πλοκής και της ίντριγκας.

Ύστερα από μεγάλες θυσίες κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα status quo μεταξύ Δυτικών Συμμάχων και Σοβιετικής Ένωσης διατήρησε τα σύνορά τους μέχρι την αυτοκατάργηση του Σοβιετικού συστήματος. Η μονοκρατορική πολιτική των Η.Π.Α. αποφάσισε μια νέα βαλκανιοποίηση των κρατών της Χερσονήσου με την απλή εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε» και με την καταδίκη των «υπευθύνων», δηλαδή των Σέρβων.

Το βιβλίο ερευνά τη μεταπολεμική περίοδο που έδωσε στα Βαλκανικά κράτη την τελευταία τους μορφή, πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του 20ού αιώνα. Η παρούσα έκδοση αποτελείται από ιστορικο-οικονομικά στοιχεία, στατιστικές και από ευρετήριο.

Ο Δημήτρης Τ. Άναλις (1938-2012) [λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Τσακανίκα Άναλι] υπήρξε γαλλόφωνος συγγραφέας, γνωστός από το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του, ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής και σε προβλήματα των μειονοτήτων των Βαλκανίων. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λωζάνη και τη Γενεύη. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο περιοδικό Nouvelles Litteraires. Υπήρξε συνεργάτης της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικός σύμβουλος για ζητήματα Δυτικής Ευρώπης. Έδωσε, επίσης, σεμινάρια και διαλέξεις στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Δημοσίευσε περισσότερα από διακόσια άρθρα και μελέτες, καθώς και έξι βιβλία για τα θέματα αυτά. Υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων κι επίτιμο μέλος της ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων. Δημοσίευσε περισσότερα από τριάντα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, δοκιμιογραφίας και ένα θεατρικό έργο, ενώ μετέφρασε έργα της γαλλικής γραμματείας στην ελληνική (Μπονφουά, Γκρακ, Άδωνι) και αντιστρόφως (την Αποκάλυψη του Ιωάννη και όλες τις τραγωδίες του Αισχύλου).

Βάρος 630 g
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Μεταφραστής

Αρ.Βιβλίου στη σειρά

Σειρά

Άλλοι συντελεστές

, ,

Θέμα

, , , ,

Μήνας έκδοσης

Μάιος

Έτος Έκδοσης