Ποίηση – Τόμος τρίτος

Τόμος τρίτος

12,00 10,80

ISBN: 960-426-319-6

12,00 10,80

Προσθήκη στη wishlist Γίνεται προσθήκη Είναι στη wishlist
Κωδικός960-426-319-6 Κατηγορίες, Συγγραφέας:

Δεν υπάρχει περιγραφή ακόμη.

Ο Ηλίας Σιμόπουλος γεννήθηκε στο Καστανοχώρι, ένα γραφικό χωριό της Αρκαδίας, στις ανατολικές πλαγιές του Λυκαίου. Πολύ νέος ήρθε στην Αθήνα όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο, τη Νομική Σχολή και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Μιλάει Γαλλικά, Αγγλικά, Ρωσικά.
Από μαθητής άρχισε να γράφει και ποιήματά του δημοσιεύονταν στη “Διάπλαση των παίδων”, την “Παιδική χαρά” κ.ά. Σαν φοιτητής ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στη διεκδίκηση των φοιτητικών αιτημάτων. Ήταν μέλος της “Φοιτητικής Συντροφιάς” και υπεύθυνος της εφημερίδας “Φοιτητική Φωνή” όργανο της αριστεράς. Παράλληλα για βιοπορισμό δούλεψε σε πολλές εφημερίδες. Στα χρόνια 1935-1936 ήταν σκηνοθέτης στο εργατικό θέατρο της τότε “Πανελλήνιας Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας” και Γραμματέας της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής, με μέλη τους Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσο, Μενέλαο Λουντέμη, Τίμο Βιτσιώρη, Γιώργη Ζάρκο και Πέτρο Στυλίτη.
Το 1936 με την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά, η λογοκρισία βρήκε στο τυπογραφείο και σταμάτησε την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής. Αργότερα, για την όλη του δραστηριότητα συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια, βασανίστηκε και μετατάχθηκε από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στο 11ο Σύνταγμα πεζικού απλός στρατιώτης. Στο μεταξύ με αλλεπάλληλες επιδρομές στο σπίτι του κατασχέθηκαν όλα του τα χειρόγραφα και καταστράφηκε όλο του το αρχείο.
Πήρε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και στην Εθνική Αντίσταση. Με την απελευθέρωση το 1946 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή “Χαιρετισμός στον πρώτο ήλιο”. Όμως με τα γεγονότα που ακολούθησαν (τον εμφύλιο πόλεμο και τους αδελφοκτόνους αλληλοσπαραγμούς), διώχθηκε όλη του η οικογένεια και για λόγους επιβίωσης αναγκάστηκε να διακόψει κάθε πνευματική δραστηριότητα. Έτσι, μόλις το 1957 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, “Αρκαδική Ραψωδία” που με άλλα έργα του ήταν έτοιμη από το 1949. Έκτοτε η συμμετοχή του στην πνευματική μας ζωή ήταν συνεχής και οι εκδόσεις των έργων του διαδέχονταν η μια την άλλη. Συνολικά εξέδωσε 18 ποιητικές συλλογές, 2 τόμους με δοκίμια, μια ανθολογία και πολλά δημοσιεύματα σ’ εφημερίδες και περιοδικά, από τα οποία αρκετά κυκλοφόρησαν ανάτυπα.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές κρατικές επιτροπές (για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών, την απονομή λογοτεχνικών βραβείων, θεατρικών έργων κλπ.) και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων τόσο στην αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό (Παρίσι, Σόφια, Τορόντο, Οττάβα, Αβάνα, Γκαμαγουέη).
Έχει μετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Στη Βαρσοβία (1976), Βερολίνο (1977), Κάιρο (1977), Κωνσταντινούπολη (1979), Σόφια (1980), Βαγδάτη (1988), Τορόντο (1989) κ.ά. Με προσκλήσεις επισκέφθηκε τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Κούβα.
Η “Αρκαδική Ραψωδία” μελοποιήθηκε σε ορατόριο από τον Ιωσήφ Μπενάκη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (1981) στις εκδηλώσεις “Έκφραση” του υπουργείου Πολιτισμού, με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Κουλουμπή και τη Μυρτώ Δουλή. Αρκετά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και από άλλους συνθέτες.
Έχει τιμηθεί με χρυσά μετάλλια από τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Βουλγαρίας, καθώς και από το Δήμαρχο Αθηναίων με τιμητική πλακέτα και το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Αντίστοιχες διακρίσεις δέχτηκε από πολλούς φορείς. Ήταν για χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και αργότερα της Εταιρίας, μετά τη συγχώνευση των δύο σωματείων. Τώρα είναι επίτιμος πρόεδρος.

Βάρος 390 g
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Θέμα

Είδος

Βιβλίο

Έτος Έκδοσης