Ανθολόγιο ιδεών

15,00 13,50

978-960-426-645-6

15,00 13,50

Προσθήκη στη wishlist Γίνεται προσθήκη Είναι στη wishlist
Κωδικός978-960-426-645-6 Κατηγορίες, Συγγραφείς: ,

Συλλογή γνωμών ή στοχασμών, που σ’ ένα πλαίσιο συμβατικό κατατάσσονται σε πέντε είδη: α) ρητά ή ρήσεις, β) γνωμικά, γ) αποφθέγματα (motta), δ) αφορισμοί, ε) αξιώματα.


Το «Ανθολόγιο Ιδεών» –χωρίς να φιλοδοξεί τον τίτλο του «Πανδέκτη»– είναι ένα θησαύρισμα στοχασμών, ένας οδοδείκτης, χρήσιμος για το βηματισμό μας στον άγνωστο δρόμο του μέλλοντος. Ένας σύμβουλος προσανατολισμού και διδάσκαλος στο να σκεφτόμαστε «διαλεκτικά», να μιλάμε σωστά και να γράφουμε εντυπωσιακά. Ο Αριστοτέλης μάς προτρέπει να χρησιμοποιούμε στα γραπτά μας τις λακωνικές ρήσεις των σοφών, χωρίς να κάνουμε κατάχρηση αυτών (Ρητορ. 1395 a 1).

Το βιβλίο αποτελείται από θεματικές ενότητες των ιδεών, ώστε να γίνεται εύκολα προσιτό στις εξειδικευμένες αναζητήσεις κάθε αναγνώστη. Με άλλα λόγια είναι ένα «Λεξικό Ιδεών» των μεγάλων σκαπανέων του πνεύματος και του πολιτισμού.

Λ.χ.:
•    Στο άγγιγμα της αγάπης όλοι γινόμαστε ποιητές (Πλάτων).
•    Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα (Γκαίτε).
•    Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό και δίκαιο (Διονύσιος Σολωμός).
•    Η πολιτική προσελκύει τα νοητικώς κατώτερα άτομα (Άλμπερτ Αϊνστάιν).

Ο Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του οφθαλμιάτρου και λογοτέχνη Ευάγγελου Ευαγγελίου), γεννήθηκε στο Βόλο το 1926. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική (πτυχίο 1954), Φιλοσοφία (πτυχίο 1974) και Θεολογία (ακροατής επί τετραετία). Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικών Μελετών κ.ά. Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Προεκτάσεις στην εκπαίδευση» (1991-1997) και του περιοδικού «Κασταλία» της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών (1999-2005).

Παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1962 και από τότε προσφέρει στο λογοτεχνικό και φιλοσοφικό χώρο ένα σημαντικό έργο, που το χαρακτηρίζει κριτικό και εγκυκλοπαιδικό πνεύμα, πνευματικός προβληματισμός, ευαισθησία και ήθος, σαφήνεια σκέψης και έκφρασης, και περιεκτική διατύπωση λόγου. Αποσπάσματα του έργου του μεταφράστηκαν και στο εξωτερικό. Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα έχει τιμηθεί με διακρίσεις και έτυχε τιμητικού διπλώματος από το Υπουργείο Πολιτισμού (1999). Έχει επίσης περιληφθεί σε ελληνικά και ξένα βιογραφικά λεξικά.

Το έργο του αγκαλιάζει όλους σχεδόν τους τομείς του έντεχνου Λόγου, και εκτός από άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και εφημερίδες, αποτελείται από πολλά βιβλία.

Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι οι «γνωμικοί στοχασμοί»: ΨΗΦΙΔΕΣ ΙΔΕΩΝ και η «γνωμική ποίηση»: ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΟΙΗΣΗΣ, που συνεχίζουν –και ανανεώνουν– στο χώρο της Ελληνικής Γραμματείας, την παράδοση του επιγραμματικού λόγου (πεζού και ποιητικού). Σημαντικό είναι και το έργο του «Γνωμολογικό Λεξικό» με 13.000 λήμματα για 1.500 θεματικές ενότητες.

Η Μαρία Κώνστα (φιλολογικό ψευδώνυμο της Μαρίας Κατσικαβέλλα) γεννήθηκε στα Τρίκαλα (Θεσσαλίας) το 1967. Είναι καθηγήτρια Θεολογίας κι ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Αρχαιοελληνική Γραμματεία (ως προς τη θεογονία, κοσμογονία και φιλοσοφία της αρχαίας θρησκείας).

Βάρος 450 g
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Θέμα

, , ,

Άλλοι συντελεστές

Μήνας έκδοσης

Φεβρουάριος

Έτος Έκδοσης