Φλογισμένοι δρόμοι

1897-1922, Σμύρνη: Πωλούνται οικόπεδα μεγάλου μέλλοντος

18,00 14,40

978-960-426-467-4

18,00 14,40

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Μεστή από δραματικά γεγονότα με αποκορύφωμα τις φοβερές ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Ιστορία του Ελληνισμού κατά τους 19ο και 20ό αι. Το παρόν μυθιστόρημα αναβιώνει ακριβώς μερικές από τις πιο έντονες στιγμές των περιπετειών του Ελληνισμού για μια περίπου εικοσιπενταετία: Την εικοσιπενταετία από τον «ατυχή» (όπως χαρακτηρίστηκε) Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, μέχρι μια άλλη μεγαλύτερη ακόμη ήττα από τους Τούρκους, το 1922, η οποία συνοδεύτηκε από τις σφαγές και την εκδίωξη των Ελλήνων από τις προαιώνιες εστίες της μικρασιατικής γης.

Το έργο, υπηρετώντας το πάντα δύσκολο στη σύνθεση είδος του ιστορικού μυθιστορήματος, επιτυγχάνει τη σύμπλευση των υπαρκτών ιστορικών προσώπων με τους μυθιστορηματικούς ήρωες. Συνδέει με μαστοριά τις πράξεις της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού κράτους (ολέθριες ή μεγαλειώδεις για την πορεία του έθνους συνολικά) με τις σκληρές ανθρώπινες περιπέτειες των πλασματικών μυθιστορηματικών προσώπων. Γιατί, ναι μεν «την ιστορία τη γράφουν οι πρωταγωνιστές, αλλά το χαρτί, το μελάνι, τις θυσίες και το αίμα τα προσφέρουν οι απλοί άνθρωποι… αυτοί που δοκιμάζουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών», όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας.

Μαζί με τον πρωταγωνιστή του έργου, Γιάννη Σταματίου, που ανατράφηκε μέχρι την εφηβεία του ως Γιάννης Τσιμάρας, βιώνει κι ο αναγνώστης τη δύναμη όλων των ανεμοστρόβιλων της Ιστορίας του άτυχου Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, του Εθνικού Διχασμού, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της συνυφασμένης με αυτήν Καταστροφής. Με δυνατές πινελιές ο συγγραφέας εικονογραφεί το αυθεντικό πλαίσιο των γεγονότων μέσα στο οποίο κινείται ο ήρωάς του μέχρι τα τραγικά συμβάντα της Σμύρνης του Σεπτεμβρίου 1922, που έφεραν βασανιστικά τον Ελληνισμό στις αποβάθρες της φλεγόμενης πόλης. Της άλλοτε ωραιότερης πόλης των ιωνικών παραλιών.

Ο Γιώργος Καπράνος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κέρκυρα. Είναι επικοινωνιολόγος, πρώην νομάρχης. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική επικοινωνία κι έχει συγγράψει πολλές μελέτες κι άρθρα.

Το 1992 ανακηρύχθηκε βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας και παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για λόγους αρχών.

Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από σύγχρονα, κοινωνικά και ιστορικά μυθιστορήματα, νουβέλες, δοκίμια.