Αγήτρα της σκιάς

Ποιήματα

8,00 6,40

978-960-426-917-4

8,00 6,40

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:
—Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή «Ζαν Μωρεάς» 2017 Γραφείου Ποιήσεως—

***

Η δημιουργός μάς συστήνεται «θέλοντας να γράψει σαν τους ποιητές κι αυτή, τη μέρα και τον τόπο», θέλοντας «να σβήσει πάνω στις ράχες φυσητήρων» «επικαλούμενη γιατρικά υπνοφόρα». Αναρωτιέται «και πώς να γράψει ποιήματα με επιθυμίες που μόλυνε ο συνετός ο βίος», «κρατάει το χέρι ενός φονιά», ζητώντας «εκ νέου να σπαργανωθεί, μες στης αράχνης τον ιστό». Ψάχνει τις λέξεις της, που γίναν «τσαλακωμένα εισιτήρια για Χαριλάου».

Και αγαπά. «Τη νύχτα, τις σκιές, τα σκοτισμένα πρόσωπα, τις σκοτεινές ζωές».

Εντέλει, όπως το alter ego της, την Αγήτρα της σκιάς (βυζαντινό ξωκλήσι πάνω στους γκρεμούς του Μεζαλίμωνα της Μάνης) στέκει αόρατη για τον ανυποψίαστο. Έτσι και η ποίησή της, αποκαλύπτεται μόνο σε κείνον, που θ’ αφήσει «την κορνίζα του και τα αντιηλιακά υψηλής προστασίας», και θα βουτήξει «στις θαλασσινές σπηλιές της, τις λαξευμένες πάνω σε aqua marina» , αναζητώντας τη χαμένη του αθωότητα.

«Εκεί που οι γαλαξίες θηλάζουν νεογέννητα σύμπαντα».

Η Αντωνία Μποτονάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λαμπριανά της επαρχίας Σελίνου των Χανίων. Σπούδασε οδοντοτεχνική, διαιτολογία και υποκριτική στη Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. Το 2011 εμφανίζεται στα γράμματα με το μυθιστόρημα Άσ’ το κι ας αποθάνει ή «Το νεραγδαλλαγμένο» (εκδόσεις Ιβίσκος). Ακολουθεί το 2017 η πρώτη της ποιητική συλλογή Αγήτρα της σκιάς (εκδόσεις Ιωλκός), η οποία αποσπά το Βραβείο «Ζαν Μωρεάς» στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου στην ποίηση. Το βιβλίο Τέρμα Θεού (α΄ έκδοση, εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2018) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2020.

 

Βάρος 220 g
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Άλλοι συντελεστές

,

Θέμα

,

Μήνας έκδοσης

Ιούνιος

Έτος Έκδοσης