Γκαγκούλιας, Γεώργιος Δ.

Ο Γιώργος Δ. Γκαγκούλιας γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1917. Ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στη γερμανική κατοχή. Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκλέχθηκε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου κι ανέλαβε τον τομέα της εκπαίδευσης. Κάτω από την καθοδήγησή του άνοιξαν όλα τα σχολεία, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης καθώς και αυτά της βουλγαροκρατούμενης περιοχής.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και υπηρέτησε (Οκτώβριος 1946 – Νοέμβριος 1949) ως Πολιτικός Επίτροπος (Καπετάνιος) των Αρχηγείων Έβρου, Κομοτηνής, της 132 Ταξιαρχίας (περιοχής Δράμας-Καβάλας) και του Αρχηγείου Θράκης. Έζησε στο πετσί του τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και όσα επακολούθησαν με τη μεταφορά του στη Βουλγαρία. Παρά τα βασανιστήρια και τους διωγμούς, που υπέστη από τους ίδιους τους συντρόφους του, ίδρυσε τους πρώτους ομίλους ελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία. Επίσης, με δικές του ενέργειες, το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας αποφάσισε την καθιέρωση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικής για όλα τα ελληνόπουλα και την ίδρυση και λειτουργία Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Στην έδρα αυτή εργάστηκε και ο ίδιος ως ωρομίσθιος καθηγητής από το 1975-1982, οπότε και επαναπατρίσθηκε.

Το 2008 συμμετείχε στο πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» για τον Τούρκο μαρξιστή διανοούμενο Μιχρί Μπελί, συμπολεμιστή του στο Δημοκρατικό Στρατό. Τέλος, ο Γιώργος Γκαγκούλιας ήταν κεντρικό πρόσωπο στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Αμπάζογλου «Αναμνήσεις από τον Εμφύλιο».

Έφυγε από τη ζωή το 2012.

Βιβλία που διατίθενται στον παρόντα ιστότοπο:

Φίλτρα

4