3/8/1975: Φεύγει από τη ζωή ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.
***
Ποιητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Βράιλα (Ρουμανία) και έζησε στη Γαλλία και την Αγγλία πολλά χρόνια. Μελέτησε πολύ, ειδικά Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση. Ως συγγραφέας, έγραψε πολλά αλλά δημοσίευσε λίγα, πράγμα που συχνά οφειλόταν στο στοιχείο του ακραίου ερωτισμού.
Το 1935, στην Αθήνα, όταν κυκλοφόρησε η συλλογή ποιημάτων, πιο συγκεκριμένα ένα φυλλάδιο με τον παράξενο τίτλο «Υψικάμινος», προκάλεσε την αντίδραση και αγανάκτηση του αναγνωστικού κοινού. Το περιεχόμενο αυτών των ποιημάτων δεν είχε σχέση με τη λογική, υπήρχαν παράξενες λέξεις και φράσεις. Η συλλογή αυτή εισήγαγε τον Υπερρεαλισμό στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος υιοθέτησε τον Καθαρό Ορθόδοξο Υπερρεαλισμό κάτω από την επίδραση του André Breton και της ανόδου του Κινήματος στην Ευρώπη. Στοιχεία: αυτόματη γραφή, εικόνες από το υποσυνείδητο χωρίς λογικό ειρμό, ποίηση σε λόγο πεζό, χρήση προτάσεων clichés από εφημερίδες και επιστημονική ορολογία.
Νέα συλλογή «Ενδοχώρα» (1945). Με αυτή, επιστροφή στο στίχο. Ο ποιητής ξεπερνά τα όρια του καθαρού Υπερρεαλισμού και της αυτόματης γραφής· καινούργια ποίηση, φωτεινή, ευφρόσυνη όπου επικρατούν το όνειρο και το ερωτικό ένστικτο, σύμφωνα με τις φροϋδιανές θεωρίες. Στα τελευταία του ποιήματα υπάρχει εκφραστική λιτότητα, ενάργεια, μια καινούργια ωριμότητα, πίστη ιδεαλιστική και η βαριά αίσθηση του πεπρωμένου και του θανάτου. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από το Μάνο Χατζιδάκη.
Ελένη Β. Πίππα, «Παγκόσμια Ποίηση» (Τόμος Β’), εκδόσεις Ιωλκός, σελ. 180.