Ρεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου «Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου», του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου, στο ANT1 News. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 18.00, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιάννης Μπουτάρης (Οινοποιός), Ντίνος Στεργίδης (Δημοσιογράφος οίνου), Κωνσταντίνος Λαζαράκης (Master of wine) και ο συγγραφέας. Χαιρετισμό απήθυνε ο Άρης Τσέλεπος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Κουλελής.
Δείτε το βίντεο εδώ: «Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου», το βιβλίο του Κώστα Σπυρόπουλου – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΡΚΑΔΙΑ,
Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»
Στόχος ἢ Χίμαιρρα;
Στη μνήμη
του Αποστόλη Σπυρόπουλου
Στην ανά χείρας έκδοση συγκεντρώθηκαν κείμενα, επιστολές και ανακοινώσεις των πρωτοπόρων οινοποιών της Αρκαδίας του 19ου αιώνα Ανδρέα Γεωργιάδη, Βασιλείου Παπανικολάου και Σπυρίδωνος Παπαγεωργιάδη, οι οποίοι οινοποιούσαν το φιλέρι παράγοντας αφρώδη οίνο τέτοιας υψηλής ποιότητας, ώστε να βραβευθούν με χρυσά μετάλλια στις παγκόσμιες και διεθνείς εκθέσεις από το 1882 έως το 1937.
Οι τρεις πρωτοπόροι έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Σπούδασαν οινοποιία, γεωπονία ή χημεία στη Γαλλία και καταρτίστηκαν εμπειρικά σε γαλλικά οινοποιεία. Εκεί μυήθηκαν στην παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας (La Champagne, περιοχή-νομός της Γαλλίας, 130 χλμ. βορείως του Παρισιού) για την παραγωγή σαμπάνιας. Πέραν των βραβείων, τα οποία κέρδισαν διεθνώς και ιδιαιτέρως στη Γαλλία, έκαναν και εξαγωγές στην πατρίδα της σαμπάνιας. Επιπλέον, τους συνδέει ένα κοινό όραμα: Αρκαδία, Η Καμπανία της Ανατολής – φράση του Βασιλείου Παπανικολάου από το βιβλίο του Το Οινολογικόν ζήτημα και η Αρκαδία υπό Οινολογικήν Έποψιν. Το όραμα αυτό εδραζόταν στην ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία, με το οροπέδιο της Μαντινείας και της Τεγέας ως προς τη σύσταση του εδάφους, το μικρο-κλίμα, το υψόμετρο και, ιδίως, την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι, το σύγχρονο μοσχοφίλερο. Ο Β. Παπανικολάου συμπυκνώνει το όραμα με ενάργεια και το επαναλαμβάνει σε κάθε άρθρο του στον Τύπο, όπως επίσης και ως ομιλητής από όλα τα βήματα των συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1889 έως το 1934. Νωρίτερα, το 1859, ο προεξάρχων τον διθύραμβον του μοσχοφίλερου Ανδρέας Γεωργιάδης ευαγγελίζεται ως εθνικό οίνο τον καμπανίτη της Μαντινείας. Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν το 1934 οι Παπαγεωργιάδης και Βαφιόπουλος αναγορεύοντας τη Μαντινεία ως την Καμπανία της Ελλάδος.
Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται η πρώτη, δημοσιευμένη το 1904, εργαστηριακή ανάλυση των ελληνικών οίνων από τον ιδρυτή της επιστήμης της Χημείας στην Ελλάδα, Αναστάσιο Χρηστομάνο, καθηγητή, τότε, στο Αθήνησι και, κατόπιν, πρύτανη. Στο κείμενο του Χρηστομάνου γίνεται μνεία των εργαστηριακών αναλύσεων των οίνων Τεγέας και Μαντινείας και αναφέρει «το πεφημισμένον Φιλέρι, όπερ είνε εφάμιλλον προς τους οίνους της Καμπανίας, της Εσπερνών και του Μοζέλα, υπερακοντίζον, ίσως, το άρωμα τούτων». Το άρθρο του Αναστασίου Χρηστομάνου είναι μια μοναδική χαρτογράφηση όλων των οινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και των επώνυμων παραγωγών στην αυγή του 20ού αιώνα. Το κείμενο προσφέρει στον αναγνώστη την πανοραμική εικόνα της ελληνικής οινοποιίας την ίδια εποχή, κατά την οποία επιχειρούν οι πρωτοπόροι του Μοσχοφίλερου.
«Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου», Κώστας Σπυρόπουλος, εκδ. Ιωλκός, 2022, σελ. 11-12.
***
«Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου»
***
Για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος των τηλεοπτικών σταθμών Mega, Antenna, Skai, ERT, GBC, Tempo και CEO στο EuroNews Balkans. Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των διεθνών ενώσεων World History Producers και History Makers, ιδρυτής των κινηματογραφικών φεστιβάλ AegeanDocs και Arcadian Screenings καθώς και του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου StoryDoc.