22/12/1915: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, που θα μείνει γνωστός ως «ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», θυσιάζοντας τη ζωή του για το καθήκον και τα πιστεύω του.
***
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ 6:30΄ Πρωινή
Στις 4:12΄ πρωινή εξετελέσθησαν παρά το Γουδή, οι εκ των καταδικασθέντων κομμουνιστών Μπελογιάννης, Μπάτσης, Αργυριάδης και Καλούμενος.
Η μεταφορά τους έγινε εκ των φυλακών Καλλιθέας την 3η πρωινή.
Προηγουμένως ο Βασιλικός Επίτροπος του Στρατοδικείου, αφού παρέλαβε ισχυρά δύναμη από το τμήμα Μεταγωγών, μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και αφού έλαβε ορισμένα μέτρα τάξεως, ακολούθως έφθασε στας φυλακάς Καλλιθέας.
Ο Βασιλικός Επίτροπος εισήλθε εις το κελί εκάστου μελλοθανάτου και τους ανέγνωσε την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Χαρίτων.
Εις τας φυλακάς προσήλθεν και ιερεύς, ο οποίος μετέλαβε τους μελλοθανάτους πλην του Μπελογιάννη, ο οποίος ηρνήθη.
Η εκτέλεσις των τεσσάρων έγινε εις τον όπισθεν του σανατορίου «Σωτηρία», συνήθη τόπον εκτελέσεων.
Από την προηγουμένη μέρα οι Αρχές προσπάθησαν να τηρήσουν απολύτως μυστική την ώρα εκτελέσεως. Μέχρι την τελευταία στιγμή, έλεγαν ότι εκτελέσεις δεν πρόκειται να γίνουν σήμερα. Και πράγματι ουδέποτε στο παρελθόν έγιναν εκτελέσεις, ημέρα Κυριακή. Σε ποιες πιέσεις υποχώρησε η κυβέρνηση του ασθενούς και κλινήρους πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα; Γιατί τέτοια σπουδή; […]
Ήπιε τον καφέ του και φεύγοντας χαιρέτησε ευγενικά το γκαρσόνι. Περπάτησε αργά κατά μήκος της πλατείας. Οι εφημεριδοπώλες διαλαλούσαν μονότονα την είδηση της εκτέλεσης. Ο κόσμος αγόραζε τις εφημερίδες και πολλοί τις δίπλωναν και έφευγαν αμίλητοι και προβληματισμένοι. «Ο Μπελογιάννης έχει γίνει σύμβολο. Η απολογία και η στάση του, η έγκυος σύντροφός του και οι άλλοι κατηγορούμενοι εντυπωσίασαν στο στρατοδικείο. Ο κόσμος, εκτός από τους φανατισμένους, περίμενε απονομή χάριτος. Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο και το χαμόγελο έγινε μνημείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Γιώργος Καπράνος, «Τα χρόνια της απόγνωσης», εκδόσεις Ιωλκός, 2010, σελ. 176-178.