«Παιδομάζωμα»

Τα παιδιά στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου και μετά

19,00 15,20

960-426-350-1

19,00 15,20

Σε απόθεμα

Διαθέσιμο επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

Όταν τα παιδιά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης σ’ έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, σίγουρα η κατάσταση ξεπερνά τ’ ανθρώπινα όρια κι αγγίζει την κτηνωδία.

Η εγκατάσταση 22.000 ελληνοπαίδων στις τότε κομμουνιστικές χώρες, επί χρόνια, έριξε πολύ νερό στο μύλο της προπαγάνδας. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

Ο συγγραφέας Γεώργιος Δ. Γκαγκούλιας, ο δάσκαλος που πρωταγωνίστησε στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγησή αυτών των παιδιών, που τα έμαθε να γράφουν και να σκέφτονται ελληνικά και να ονειρεύονται την επιστροφή  τους  στην Πατρίδα, καταθέτει την προσωπική μαρτυρία του κι απαντά σε πολλά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη περίοδο.

Ύστερα από χρόνια, σύγχυσης και παραπληροφόρησης, ανοίγει η αυλαία και φωτίζεται η σκηνή. Για το συστηματικό αναγνώστη το βιβλίο έχει διττή σημασία: του δίδεται η ευκαιρία να επικοινωνήσει με την πριν από τον Εμφύλιο εποχή και να γνωρίσει τα μετά τον Εμφύλιο γεγονότα, τα οποία στέριωσαν τα πέτρινα χρόνια. Πρόκειται για ένα βιβλίο μαρτυρία, για ένα βιβλίο-κλειδί σε αναρίθμητες απορίες.

Το δεύτερο βιβλίο του Γ. Δ. Γκαγκούλια θα προκαλέσει την κοινή γνώμη και τον Τύπο, όπως το πρώτο «Η Αθέατη πλευρά του Εμφυλίου» που κυκλοφόρησε το 2001.

Ο Γιώργος Δ. Γκαγκούλιας γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1917. Ήταν απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στη γερμανική κατοχή. Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκλέχθηκε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου κι ανέλαβε τον τομέα της εκπαίδευσης. Κάτω από την καθοδήγησή του άνοιξαν όλα τα σχολεία, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης καθώς και αυτά της βουλγαροκρατούμενης περιοχής.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και υπηρέτησε (Οκτώβριος 1946 – Νοέμβριος 1949) ως Πολιτικός Επίτροπος (Καπετάνιος) των Αρχηγείων Έβρου, Κομοτηνής, της 132 Ταξιαρχίας (περιοχής Δράμας-Καβάλας) και του Αρχηγείου Θράκης. Έζησε στο πετσί του τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και όσα επακολούθησαν με τη μεταφορά του στη Βουλγαρία. Παρά τα βασανιστήρια και τους διωγμούς, που υπέστη από τους ίδιους τους συντρόφους του, ίδρυσε τους πρώτους ομίλους ελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία. Επίσης, με δικές του ενέργειες, το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας αποφάσισε την καθιέρωση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικής για όλα τα ελληνόπουλα και την ίδρυση και λειτουργία Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Στην έδρα αυτή εργάστηκε και ο ίδιος ως ωρομίσθιος καθηγητής από το 1975-1982, οπότε και επαναπατρίσθηκε.

Το 2008 συμμετείχε στο πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» για τον Τούρκο μαρξιστή διανοούμενο Μιχρί Μπελί, συμπολεμιστή του στο Δημοκρατικό Στρατό. Τέλος, ο Γιώργος Γκαγκούλιας ήταν κεντρικό πρόσωπο στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Αμπάζογλου «Αναμνήσεις από τον Εμφύλιο».

Έφυγε από τη ζωή το 2012.

Βάρος 640 g
Διαστάσεις 14 × 21 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Αρ.Βιβλίου στη σειρά

Σειρά

Άλλοι συντελεστές

Θέμα

, , , ,

Μήνας έκδοσης

Οκτώβριος

Έτος Έκδοσης