Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Γερμανική Οικονομία

Θρίαμβος, τραγωδία και παραλογισμός – 1939-1945

25,00 20,00

978-960-426-546-6

25,00 20,00

Εξαντλημένο

Έχουν συμπληρωθεί ήδη ογδόντα χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έναν πόλεμο που αρχικά φάνηκε ότι θα οδηγούσε σε θρίαμβο της Γερμανίας. Όμως, μετά από μία περίοδο στρατιωτικών επιτυχιών η αρχική εντύπωση αντιστράφηκε και τελικά η Γερμανία οδηγήθηκε σε ολοκληρωτική συντριβή. Αν και η κυρίαρχη ανάλυση τονίζει την αδυναμία της γερμανικής πολεμικής μηχανής στα πεδία των μαχών και την αδυναμία της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας να μεγιστοποιήσει την παραγωγή πολεμικού υλικού, η παρούσα μελέτη τονίζει ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχοι οικονομικοί παράγοντες που αναλύουν τη γερμανική ήττα.

Ο πρώτος αναφέρεται στην αδυναμία της πολεμικής βιομηχανίας να παράγει σε μεγάλους αριθμούς οπλικά συστήματα χαμηλού κόστους και υψηλής τεχνολογίας. Έτσι, ενώ η Γερμανία δημιούργησε εκπληκτικά οπλικά συστήματα (άρματα μάχης Panzer III, IV, συστήματα Panther, συστήματα Nebelwerfer, αεροσκάφη Μe-262, υποβρύχια Type IΧ-C κ.λπ.), αυτά ουδέποτε παρήχθησαν σε επαρκείς αριθμούς έτσι ώστε να επιδράσουν στο πεδίο της μάχης.

Ο δεύτερος παράγοντας συσχετίζει τη γερμανική ήττα με τη λανθασμένη οικονομική εκμετάλλευση της κατεχόμενης Ευρώπης. Ειδικότερα, ο Χίτλερ αν και χρησιμοποίησε τις κατεχόμενες χώρες ως πηγές φθηνού εργατικού δυναμικού, πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων, δεν μπόρεσε να εντάξει την πολεμική βιομηχανία της κατεχόμενης Ευρώπης στη γερμανική πολεμική προσπάθεια. Η κατεχόμενη Ευρώπη μπορεί να γνώρισε την οικονομική λεηλασία και την ανθρώπινη δουλεία, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για τη μεγιστοποίηση της γερμανικής παραγωγής πολεμικού υλικού.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Δρ. Ιωάννης-Διονύσιος Σαλαβράκος είναι επίκουρος καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε οικονομικά και πολιτική επιστήμη στα πανεπιστήμια Reading, St. Andrews και Aberdeen της Μ. Βρετανίας. Την περίοδο 2001-2012 δίδαξε στα πανεπιστήμια North London, Guildhall, Greenwich και London Metropolitan. Υπήρξε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και λέκτορας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (νυν Πατρών) την περίοδο 2007-2012. Υπηρέτησε διαπιστευμένος βοηθός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ είναι επισκέπτης διαλέκτης σε διάφορες στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές (Σχολή Εθνικής Άμυνας, Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών, Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικής Αεροπορίας, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Διδάσκει οικονομικά της άμυνας, οικονομικά του πολέμου, εξωτερική πολιτική μεγάλων δυνάμεων και οικονομική θεωρία.

Βάρος 1000 g
Διαστάσεις 17 × 24 cm
Αριθμός Σελίδων

Εξώφυλλο

Άλλοι συντελεστές

Θέμα

, , , , , , ,

Μήνας έκδοσης

Ιούλιος

Έτος Έκδοσης