19 Οκτωβρίου 1912 | Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

19/10/1912: Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ξεκινά η Μάχη των Γιαννιτσών με τις ελληνικές δυνάμεις να επιτίθενται κατά των τουρκικών. «…Με επιμονή του Βενιζέλου ο στρατός στράφηκε προς ανατολάς και, αφού σημείωσε μεγάλη νίκη στη μάχη των Γιαννιτσών, προήλασε προς Θεσσαλονίκη…» («Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδ. Ιωλκός, σελ. 358)

19 Οκτωβρίου 1813 | Μάχη της Λειψίας

19/10/1813: Στη Μάχη της Λειψίας, ο Ναπολέων θα ηττηθεί από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία, Γερμανικά Κράτη). «Μερικές φορές, μια μάχη κρίνει τα πάντα. Και μερικές φορές, την τύχη μιας μάχης την κρίνει το πιο ασήμαντο πράγμα» (Ναπολέων, «Πολεμικό Ημερολόγιο 2008», εκδ. Ιωλκός, σελ. 27).

18 Οκτωβρίου 1918 | Νόμπελ Λογοτεχνίας | Οδυσσέας Ελύτης

18/10/1979: Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Οδυσσέα Ελύτη. «Ένας ώμος ολόγυμνος / Σαν αλήθεια / Πληρώνει την ακρίβεια του / Στην άκρια τούτη της βραδιάς / Που φέγγει ολομόναχη / Κάτω απ’ τη μυστικιά ημισέληνο / Της νοσταλγίας μου» (Οδυσσέας Ελύτης, «Παγκόσμια Ποίηση», επιμ. Ελένη Β. Πιππα, τόμ. ΙΙ, σελ.…

18 Οκτωβρίου 1918 | Απελευθέρωση της Έδεσσας

18/10/1912: Τα ελληνικά στρατεύματα, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, απελευθερώνουν την Έδεσσα, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ελληνικό ναυτικό τορπιλίζει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ». «Στις 10 Οκτωβρίου απελευθερώθηκαν τα Σέρβια… στις 18 η Έδεσσα και το Αμύνταιο» («Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδ. Ιωλκός, σελ. 358).

«Πρώτη δημοτικού και άλλα» | Ξάνθη

Η ποιητική συλλογή «Πρώτη δημοτικού και άλλα», του Νίκου Παπάνα, στο βιβλιοπωλείο «Σπανίδης» (Ξάνθη)! Πηγή: www.facebook Copyright: Ευδοξία Καμπάκη

17 Οκτωβρίου 1915 | Κύπρος

17/10/1915: Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την αποικία του, Κύπρο, στην Ελλάδα. «…Την προσέφεραν οι ίδιοι οι Άγγλοι διά του υπουργού Εξωτερικών Γκρέι, αλλά την απέρριψε ο μικροελλαδισμός της βασιλικής κυβέρνησης του κράτους των Αθηνών» («Κύπρος 1954-1974: Από το Έπος στην Τραγωδία», Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδ. Ιωλκός, σελ. 20).

17 Οκτωβρίου 1915 | Άρθουρ Μίλερ

17/10/1915: Γεννήθηκε ο συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ. «Δουλεύεις μια ζωή να ξεπληρώσεις ένα σπίτι. Στο τέλος είναι δικό σου και δεν υπάρχει κανένας να ζήσει σ’ αυτό».

Κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή «Ώρες», της Ελένης Παπανδρέου

Νέα κυκλοφορία | Εκδόσεις Ιωλκός Ώρες | Ελένη Παπανδρέου | Ποίηση «Πράγμα δικό σου πιότερο από τη μοίρα δεν υπάρχει. Στερεωμένη καλά στις πόρτες που θα διαβείς, στις ώρες που θα μετρήσεις σε παρακολουθεί σαν θεατής που έκλεψε τη συνέχεια απ’ τα χείλη του σκηνοθέτη. Υπομονετική, γυμνή, ανάλαφρη και πάλι βαριά σε κοιτάζει απ’ τη…

16 Οκτωβρίου 1854 | Όσκαρ Ουάιλντ

16/10/1854: Γεννήθηκε ο Όσκαρ Ουάιλντ. «Το να είσαι φυσικός είναι μια πόζα εξαιρετικά δύσκολη να την κρατήσεις» (Όσκαρ Ουάιλντ, «Ανθολόγιο Ιδεών», [επιμ.: Ι. Ευαγγέλου, Μ. Κώνστα], σελ. 27).

Κλείσιμο

ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις

Bιβλία, ποίηση, ιστορία, πεζογραφία, δοκίμιο, φιλοσοφία, ebooks κ.ά.

Κλείσιμο

Καλάθι αγορών (0)

Cart is empty Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι αγορών.

ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις

Bιβλία, ποίηση, ιστορία, πεζογραφία, δοκίμιο, φιλοσοφία, ebooks κ.ά.