Ζαν Ζακ Ρουσό

Γέννηση Ζαν Ζακ Ρουσό

28/6/1712: Έρχεται στη ζωή ο φιλόσοφος Ζαν Ζακ Ρουσό.

 

«Η αγάπη μετριέται με αυτό που θυσιάζουμε για αυτήν».

 

«Ανθολόγιο Ιδεών» (επιμ.: Ι. Ευαγγέλου, Μ. Κώνστα), εκδόσεις Ιωλκός, σελ. 14.

***

Γεννημένος στις 28 Ιουνίου του 1712, σε μία πόλη της Γενεύης αυστηρά προτεσταντική. Έμεινε ορφανός σε πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας και αντιλαμβανόμενος τον κόσμο, μίσησε κάθε περιορισμό που επιβάλλονταν στην ατομική του ελευθερία. Γεγονός που τον ώθησε στο να φύγει από την Γενεύη. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε με το να  περιπλανιέται σε διάφορες  πόλεις.  Ήταν ένας ασυνήθιστος νέος  με έντονες σεξουαλικές ανησυχίες και λέγετε ότι είχε μαζοχιστικές σεξουαλικές τάσεις. Ήταν δεκτικός στην ιδέα της γυναικείας κυριαρχίας. Διατυπώνοντας μάλιστα τα εξής λόγια: «Να πέφτεις στα πόδια μιας αυταρχικής ερωμένης, να υπακούς στις εντολές της και να ζητάς την συχώρεση της».

Κυρίαρχη επιρροή στην ζωή του είχε η Μαντάμ ντε Βαράνς. Στο πρόσωπο της γνώρισε τη μητρική φιγούρα που ποτέ δεν είχε. Η σχέση αυτή όμως,  ξέφευγε από τα όρια της μητρότητας. Και μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στο Παρίσι όπου γνώρισε την σύντροφο της ζωής του την Τερέζ Λεβασερ, με την οποία απέκτησε μαζί της πέντε παιδιά, τα οποία και εγκατέλειψε στο ορφανοτροφείο. Μια απόφαση για την οποία δεν συγχώρεσε ποτέ το εαυτό του. Ο  Ζαν Ζακ Ρουσό ήταν αντικομφορμιστής, διαφωτιστής και οπαδός του κολεκτιβισμού. Για κάποιους αντιπροσωπεύει τον θεωρητικό εμπνευστή της Γαλλικής επανάστασης. Ήταν εκείνος που έβαλε τις βάσεις του σύγχρονου παιδαγωγικού συστήματος.

Ο Ελβετός φιλόσοφος, συγγραφέας και συνθέτης,  έμελλε να επηρεάσει την οπτική μας για τον κόσμο και τη ανθρώπινη φύση.  Με τις πολιτικές του ιδέες συνέβαλε στην ανάπτυξη της κομμουνιστικής και σοσιαλιστικής θεωρίας. Καθώς και της ιδεολογίας του εθνικισμού.

Στις 2 Ιουλίου του 1778, ο Ζαν Ζακ Ρουσό πεθαίνει από ουραιμία, αν και φήμες λένε ότι αυτοκτόνησε. Πρόκειται για μια αμφισβητούμενη προσωπικότητα με αντιφατικές ίσως απόψεις, που όμως κατατάσσεται στους προοδευτικούς διαφωτιστές αλλά και μεγάλους αμφισβητίες της εποχής του. Έχοντας χαρακτηριστεί από πολλούς και ως «πατέρας του ρομαντισμού», αποτέλεσε έναν ακόμη ιδεολογικό εκπρόσωπο, από τους θεωρητικούς πατέρες της Γαλλικής αστικής επανάστασης. Τα έργα του αναγνωρίστηκαν και ενέπνευσαν την Γαλλική Επανάσταση του 1789 που με την σειρά της επηρέασε και άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονταν οι άνθρωποι μέχρι τότε.

Πηγή: MaxMag

Κλείσιμο

ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις

Bιβλία, ποίηση, ιστορία, πεζογραφία, δοκίμιο, φιλοσοφία, ebooks κ.ά.

Κλείσιμο

Καλάθι αγορών (0)

Cart is empty Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι αγορών.

ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις

Bιβλία, ποίηση, ιστορία, πεζογραφία, δοκίμιο, φιλοσοφία, ebooks κ.ά.