Λέων Τρότσκι

Έφυγε από τη ζωή ο Λέων Τρότσκι

21/8/1940: Έφυγε από τη ζωή ο Λέων Τρότσκι.

***

Σημάδια από σφαίρες είναι ακόμη ορατά στην πρόσοψη του σπιτιού στο Μεξικό όπου ο Ρώσος επαναστάτης, Λέον Τρότσκι, δολοφονήθηκε πριν από 80 χρόνια. Αν και αυτή η πρώτη απόπειρα δολοφονίας του απέτυχε, η δεύτερη, στις 20 Αυγούστου 1940, έφερε σε πέρας τον στόχο του Στάλιν.

«Είμαι ήδη εξοικειωμένος» με τον θάνατο, έλεγε ο Λέον Τρότσκι στη μεξικανική εφημερίδα El Universal αφού επέζησε από την πρώτη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 1940 στο σπίτι του στη μεξικανική πρωτεύουσα, όπου είχε αυτοεξοριστεί.

«Το μαύρο μίσος του Στάλιν με καταδίωξε στον μισό κόσμο», δήλωνε ο ίδιος.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 20 Αυγούστου, ο θάνατος τον πρόλαβε. Ένας Ισπανός κομμουνιστής, ο Ραμόν Μερκαντέρ, ο οποίος έδρασε με διαταγή του σοβιετικού ηγέτη, θα τον τραυματίσει τότε θανάσιμα με μια ορειβατική αξίνα.

Πηγή: Naftemporiki.gr

***

Η τελευταία… εκδοχή αυτής της νοοτροπίας λειτούργησε –αναποτελεσματικά, όπως αποδείχθηκε το 1991– στην τότε Σοβιετική  Ένωση.  Όπου, όχι μόνο αφαιρούνταν σελίδες και κεφάλαια ολόκληρα της τότε «Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας», για να εξαφανισθεί –επί Στάλιν αυτό– πρώτα ο Τρότσκι και αργότερα –επί Χρουστσόφ– ο ίδιος ο Ιωσήφ Στάλιν. Ενώ, με την πρόοδο της ηλεκτρονικής επεξεργασίας, άρχισαν να εξαφανίζονται από τις φωτογραφίες των προηγουμένων εορτασμών, οι …εκπεσόντες εντωμεταξύ ηγέτες, όπως εμφανίζονταν στα παλαιά στιγμιότυπα επί της «Εξέδρας των Επισήμων» στην Ερυθρά Πλατεία της Μόσχας… Ποιος κέρδισε; Και τι κέρδισε;

«Πώς δενόταν το ατσάλι, Τα πικρά, μεγάλα, ωραία χρόνια»,
Αγαμέμνων Φαράκος, εκδόσεις Ιωλκός, σελ. 151.

Κλείσιμο

ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις

Bιβλία, ποίηση, ιστορία, πεζογραφία, δοκίμιο, φιλοσοφία, ebooks κ.ά.

Κλείσιμο

Καλάθι αγορών (0)

Cart is empty Δεν έχετε προϊόντα στο καλάθι αγορών.

ΙΩΛΚΟΣ Εκδόσεις

Bιβλία, ποίηση, ιστορία, πεζογραφία, δοκίμιο, φιλοσοφία, ebooks κ.ά.