Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στις 18:00, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, στο πλαίσιο της δράσης «Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές», ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς θα διαβάσει ποιήματα από το βιβλίο του «Ημερολόγιο θηριοδαμαστή» (εκδόσεις Ιωλκός, 2024) και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Café Merlin, με ελεύθερη είσοδο.
***
Μονόλογος
Με τα κόκκαλα της θάλασσας στα χέρια οι σεμνοί κι αυτού του
αιώνα μονολογούν
για τις αλήθειες στα μικρά χωράφια της αγάπης.
Ο κόσμος γνωρίζει καλά και, μάλιστα, πολύ καλά ότι σε κάθε
νικηφόρο έπος
είτε στον ιππόδρομο είτε στην αγορά με τα εμπορικά και τα
χρυσοχοεία,
οι γαληνεμένοι πανηγυρίζουν με πάθος και μανία τα σφυρίγματα
των τρένων,
τις δεήσεις σε κατεστραμμένους ναούς, τις καταδίκες αιρετικών.
Τι, άραγε, πανηγυρίζουν;
Τον καλπασμό των αλόγων ή την ευημερία των τροπαίων;
Τους πλόες σε μολυσμένα ποτάμια ή τις ιστορίες της λησμονιάς;
Είναι πασίγνωστο στους ολιγαρκείς και αυτού του θέρους ότι
τα άλογα φεύγουν στα τριάντα τους και οι άνθρωποι αιώνια θα
μιλούν
για το θάνατο στις έφιππες στιγμές του.
***
Η συλλογή αποτελεί έναν πολύπλευρο στοχασμό για τη ζωή, την απώλεια, τη φύση και την ατέρμονη μάχη της ανθρώπινης ύπαρξης να βρει ισορροπία εντός του χρόνου. Ο ποιητής δημιουργεί το μωσαϊκό όπου ο μύθος διασταυρώνεται με την ιστορία και η καθημερινότητα με το διαχρονικό.
Από τις «Πολιορκίες» και την «Εκεχειρία» μέχρι τη «Φωταγωγημένη Μοναξιά» και τον «Μυστικό Δείπνο», τα ποιήματα αναφέρονται στον άνθρωπο που παλεύει να εξημερώσει τα θηρία της μνήμης, της φθοράς και της ιστορίας. Με στίχους που κινούνται ανάμεσα στην αμεσότητα και τη βαθύτητα, ο Α. Δ. Σκιαθάς δημιουργεί έναν διάλογο με τον χρόνο, το σύμπαν και τον ίδιο τον εαυτό του.
Τα ποιήματα περιλαμβάνουν σκηνές από το παρελθόν, αλλά και μελλοντικές ανησυχίες, ενώ διαπνέονται από τη νοσταλγική αλλά και βαθιά ματιά του δημιουργού. Η ποίησή του συνδυάζει την προσωπική αφήγηση με συλλογικές αναφορές, αντλώντας στοιχεία από τη μυθολογία, την ιστορία και τη λογοτεχνία.
Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Πάτρα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συντήρηση Έργων Τέχνης και στη Δημιουργική Γραφή. Είναι ποιητής, ανθολόγος και κριτικός λογοτεχνίας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Ελίτροχος» στη δεκαετία του ’90. Στη συνέχεια δημιούργησε και διαχειρίζεται το «Patras World Poetry Festival», το «Γραφείον Ποιήσεως», τα Βραβεία Ποίησης «Jean Moréas», τον βιότοπο πολιτισμού «Culture Book».
Το 2020 τιμήθηκε από τον φορέα πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση EUNIC να εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως ποιητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διδάξει ποίηση στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου Ποιητών, του PEN Greece, μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», επίτιμος πρόεδρος της Greek Library of London και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού. Το 2023 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων. Η «Αρχιτεκτονική της Σιωπής» συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2023.